Rexhep Hida

Rexhep Hida është një ndër personalitetet më të njohur në fushën e përkthimit dhe editorisë. Ai ka përgatitur për botim një sër veprash të rëndësishme nga letërsia botërore në gjuhën shqipe që përgjatë gjysmës së dytë të shekullit XX-të, kohë kur në Shqipëri ishte instaluar regjimi totalitar komunist.

Më pas, me rënien e diktaturës ai themelon Shtëpinë Botuese “ Fan Noli”. Shtëpia botuese "Fan Noli" është shtëpia e parë botuese private në Shqipëri e krijuar në maj 1991. Me një veprimtari të gjerë botuese afro 30 vjeçare “Fan Noli” është një nga botuesit më të mëdhenj në Shqipëri, në pozicionet drejtuese në tregun shqiptar të librit, duke përgatitur për botim dhe publikuar pothuajse në të gjitha zhanret e librave për një audiencë të gjerë. Në portofolin e Shtëpisë Botuese “Fan Noli” zënë vend emrat më të mëdhenj të të drejtave të autorit: fituesit e çmimeve letrare, shkrimtarët më të njohur dhe të modës, yjet e medias, aktorët, prezantuesit televizivë dhe gazetarët, politikanët dhe figurat publike.

Midis tyre: M. Proust, J.P. Sartre, A. Camus, F. Kafka, E. Remarque, J. Galsëorthy, D. Çeliku, A. S. Pushkin, F. Dostojevski, Ch. Dickens, M. Yan, T. Dreiser, A. Verbeke, S. Zweig S. Freud, CG Jung, E. Fromm, F. Nietzsche, M. Horkheimer, M. Weber, L. Wittgenstein, A. Adler, Konfuci, Osho, G. Le Bon, AP Chekhov, J. Austen, O. Kemal, AH Tanpinar, RN Guntekin, M. Levy, A. Tunch, E. Vahapoglu etj. Në mesin e autorëve shqiptarë Shtëpia Botuese “ Fan Noli” publikon vepra nga A. Puto, A. Mero, N. Cabej, J. De Rada, Sh. Bali, S. Limani, E. Shallvari, Th. Naqo, I. Beqiri, V. Peshkepia, A. Kolea etj.

Shtëpia Botuese Fan Noli sjell në shqip fituesit e Çmimit Europian të Letërsisë, në kuadër të projektit Evropa Krijues, për promovimin e letërsisë.

Rexhep Hida është nderuar edhe me vlerësime dhe çmim ndërkombëtar për përkthimin e novelës Fati i një njeriu, vepër e shkrimtarit rus Mihail A. Shollohov, laurant i Çmimit Nobel në vitin 1965.